ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ

Αλχημεία Λευκός

Ερυθρός οίνος ➜

Περί του Οίνου

Περί του Οίνου

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της κοινωνικής προσφοράς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω του Κέντρου Αριστείας  με θεματικό αντικείμενο «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων» δημιουργήθηκε ο οίνος Αλχημεία λευκός, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Χαρ. Προεστού.

Ο οίνος Αλχημεία λευκός έχει παραχθεί από σταφύλια της φημισμένης ποικιλίας Μαλαγουζιά από επιλεγμένα αμπελοτόπια στην Αττική.

Η παραγωγή του οίνου έχει γίνει με σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές που σκοπό έχουν την ανάδειξη του χαρακτήρα της ποικιλίας και της περιοχής προέλευσής του.

Η ξεχωριστή του ποιότητα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ποικιλία

100% Μαλαγουζιά

Εσοδεία

2020

Χώρα

Ελλάδα

Υψόμετρο

180 μέτρα

Μέση ηλικία πρέμνων

18 έτη

Περιοχή

Κάντζα, Αττικής

Ένδειξη

Λευκός ξηρός οίνος ΠΓΕ Παλλήνη

Έδαφος

Αργιλοπηλώδες καλά στραγγιζόμενο

Οινοποίηση

Λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτη δεξαμενή με προζυμωτική εκχύλιση 6 ωρών

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αναλυτικά χαρακτηριστικά

Ελεύθερο Θειώδες SO2:35 mg/L
Ολικό Θειώδες SO2: 112 mg/L
Ολική Οξύτητα:5.5 g/L τρυγικού οξέος
Πτητική Οξύτητα:0.43 g/L οξικού οξέος
pH:3.29
Πυκνότητα:0.991
Αιθανόλη:12.9 % vol
Στερεό Υπόλειμμα:23.0 g/L
Σάκχαρα:2.5 g/L αν. σακχάρων

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Τζαχρίστας, Οινολόγος, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

Γαλλικό οξύ:6.8 mg/L
p-Κουμαρικό οξύ: 3.4 mg/L
Καφεϊκό οξύ:1.8 mg/L
Πρωτοκατεχικό οξύ:0.48 mg/L
Βανιλλικό οξύ:0.21 mg/L
Γεντισικό οξύ:0.76 mg/L
Σαλικυλικό οξύ:0.28 mg/L
Φερουλικό οξύ:0.38 mg/L
4-υδροξυβενζοϊκό οξύ:0.18 mg/L   

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Κατεχίνη:4.2 mg/L
Επικατεχίνη: 3.1 mg/L
Τυροσόλη:9.8 mg/L
Κερκετίνη:0.12 mg/L
Υδροξυτυροσόλη:0.69 mg/L
trans-Ρεσβερατρόλη:0.08 mg/L
Ολικό περιεχόμενο σε φαινολικές ενώσεις:385 mg GAE (ισοδύναμα Γαλλικού οξέος)/L

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Λευκός ξηρός οίνος από την αρωματική και φινετσάτη ποικιλία Μαλαγουζιά

Φέρει λευκοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες

Έχει ευχάριστο άρωμα που συνδυάζει χαρακτήρες εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων με νότες ανθέων

Στο στόμα έχει φρέσκια και γεμάτη γεύση, εξαιρετική ισορροπία και αρωματική επίγευση που διαρκεί

Συστάσεις σερβιρίσματος

Συστάσεις σερβιρίσματος

Σερβίρεται στους 9-11 0C (48-52 0F)

Συνοδεύει αρμονικά πιάτα Μεσογειακής
και Ασιατικής Κουζίνας

Επισκεφθείτε το eshop του ΕΚΠΑ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το eshop του ΕΚΠΑ ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στα 210-3688189 & 210-3688185 ή ακόμη και να μας στείλετε το ερώτημά σας στην επόμενη φόρμα επικοινωνίας.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε email στο:

eadpp@uoa.gr

Ταχυδρομική διεύθυνση: Ακαδημίας 52, 10679, Αθήνα, Ελλάδα

Τηλ. επικοινωνίας: 210-3688189 & 210-3688185

ή συμπληρώνοντας την επόμενη φόρμα, στείλτε μας το ερώτημά σας: