ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ

Αλχημεία Μοσχοφίλερο

Ερυθρός οίνος ➜

Περί του Οίνου

Περί του Οίνου

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της κοινωνικής προσφοράς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω του Κέντρου Αριστείας  με θεματικό αντικείμενο «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων» δημιουργήθηκε ο οίνος Αλχημεία, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Χαρ. Προεστού.

Ο οίνος Αλχημεία έχει παραχθεί από σταφύλια της φημισμένης ποικιλίας Μοσχοφίλερο από επιλεγμένα ορεινά αμπελοτόπια στην Πελοπόννησο.

Η παραγωγή του οίνου έχει γίνει με σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές που σκοπό έχουν την ανάδειξη του χαρακτήρα της ποικιλίας και της περιοχής προέλευσής του.

Η ξεχωριστή του ποιότητα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ποικιλία

100% Μοσχοφίλερο

Εσοδεία

2021

Χώρα

Ελλάδα

Υψόμετρο

650 μέτρα

Μέση ηλικία πρέμνων

20 έτη

Περιοχή

Πελοπόννησος

Ένδειξη

Λευκός ξηρός οίνος ΠΓΕ Πελοπόννησος

Έδαφος

Αμμοαργιλοπηλώδες καλά στραγγιζόμενο

Οινοποίηση

Λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτη δεξαμενή με προζυμωτική εκχύλιση 6 ωρών

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αναλυτικά χαρακτηριστικά

Ελεύθερο Θειώδες SO2:40 mg/L
Ολικό Θειώδες SO2: 128 mg/L
Ολική Οξύτητα:5.0 g/L τρυγικού οξέος
Πτητική Οξύτητα:0.25 g/L οξικού οξέος
pH:3.40
Πυκνότητα:0.992
Αιθανόλη:11.8 % vol
Στερεό Υπόλειμμα:24.2 g/L
Σάκχαρα:6.2 g/L αν. σακχάρων

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Τζαχρίστας, Οινολόγος, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

Γαλλικό οξύ:6.8 mg/L
p-Κουμαρικό οξύ: 3.4 mg/L
Καφεϊκό οξύ:1.8 mg/L
Πρωτοκατεχικό οξύ:0.48 mg/L
Βανιλλικό οξύ:0.21 mg/L
Γεντισικό οξύ:0.76 mg/L
Σαλικυλικό οξύ:0.28 mg/L
Φερουλικό οξύ:0.38 mg/L
4-υδροξυβενζοϊκό οξύ:0.18 mg/L   

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Κατεχίνη:4.2 mg/L
Επικατεχίνη: 3.1 mg/L
Τυροσόλη:9.8 mg/L
Κερκετίνη:0.12 mg/L
Υδροξυτυροσόλη:0.69 mg/L
trans-Ρεσβερατρόλη:0.08 mg/L
Ολικό περιεχόμενο σε φαινολικές ενώσεις:385 mg GAE (ισοδύναμα Γαλλικού οξέος)/L

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αναλυτικά χαρακτηριστικά

Ελεύθερο Θειώδες SO2:40 mg/L
Ολικό Θειώδες SO2: 128 mg/L
Ολική Οξύτητα:5.0 g/L τρυγικού οξέος
Πτητική Οξύτητα:0.25 g/L οξικού οξέος
pH:3.40
Πυκνότητα:0.992
Αιθανόλη:11.8 % vol
Στερεό Υπόλειμμα:24.2 g/L
Σάκχαρα:6.2 g/L αν. σακχάρων

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Τζαχρίστας, Οινολόγος, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Λευκός ξηρός οίνος από την αρωματική, γηγενή ποικιλία Μοσχοφίλερο

Φέρει λευκοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες

Έχει ιδιαίτερο ευχάριστο άρωμα που συνδυάζει χαρακτήρες ανθέων και εσπεριδοειδών με νότες εξωτικών φρούτων

Στο στόμα έχει φρέσκια και γεμάτη γεύση, δροσιστική οξύτητα και αρωματική επίγευση που διαρκεί

Συστάσεις σερβιρίσματος

Συστάσεις σερβιρίσματος

Σερβίρεται στους 9-11 0C (48-52 0F)

Συνοδεύει αρμονικά πιάτα Μεσογειακής
και Ασιατικής Κουζίνας

Επισκεφθείτε το eshop του ΕΚΠΑ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το eshop του ΕΚΠΑ ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στα 210-3688189 & 210-3688185 ή ακόμη και να μας στείλετε το ερώτημά σας στην επόμενη φόρμα επικοινωνίας.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε email στο:

eadpp@uoa.gr

Ταχυδρομική διεύθυνση: Ακαδημίας 52, 10679, Αθήνα, Ελλάδα

Τηλ. επικοινωνίας: 210-3688189 & 210-3688185

ή συμπληρώνοντας την επόμενη φόρμα, στείλτε μας το ερώτημά σας:

Δεν πληρείτε τις ηλικιακές προϋποθέσεις για να εισέλθετε στο website

Πρέπει να είστε τουλάχιστον 18 ετών για να σας επιτραπεί η είσοδος

Οίνος Αλχημεία
Alchemy Wines

Βάση της κείμενης Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας,
η είσοδος στον ιστότοπο επιτρέπεται μόνο σε επισκέπτες που άνω των 18 ετών.

Επιβεβαιώστε ότι η ηλικία σας είναι μεγαλύτερη των 18 ετών

Δεν πληρείτε τις ηλικιακές προϋποθέσεις για να εισέλθετε στο website

Πρέπει να είστε τουλάχιστον 18 ετών για να σας επιτραπεί η είσοδος