ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ

Αλχημεία Αγιωργίτικο

Λευκός οίνος ➜

Περί του Οίνου

Περί του Οίνου

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της κοινωνικής προσφοράς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω του Κέντρου Αριστείας  με θεματικό αντικείμενο «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων» δημιουργήθηκε ο οίνος Αλχημεία, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Χαρ. Προεστού.

Ο οίνος Αλχημεία έχει παραχθεί από σταφύλια της φημισμένης ποικιλίας Αγιωργίτικο από επιλεγμένα αμπελοτόπια στην Πελοπόννησο.

Η παραγωγή του έχει γίνει με σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές που σκοπό έχουν την ανάδειξη του χαρακτήρα της ποικιλίας και της περιοχής προέλευσής τους.

Η ξεχωριστή του ποιότητα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ποικιλία

100% Αγιωργίτικο

Εσοδεία

2021

Χώρα

Ελλάδα

Υψόμετρο

350 μέτρα

Μέση ηλικία πρέμνων

21 έτη

Περιοχή

Πελοπόννησος

Ένδειξη

Ερυθρός ξηρός οίνος ΠΓΕ Πελοπόννησος

Έδαφος

Επικλινές αργιλοπηλώδες καλά στραγγιζόμενο

Οινοποίηση

Ερυθρή οινοποίηση σε ανοξείδωτη δεξαμενή

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αναλυτικά χαρακτηριστικά

Ελεύθερο Θειώδες SO2:35 mg/L
Ολικό Θειώδες SO2:70 mg/L
Ολική Οξύτητα:4.4 g/L τρυγικού οξέος
Πτητική Οξύτητα:0.47 g/L οξικού οξέος
pH:3.72
Πυκνότητα:0.993
Αιθανόλη:12.3 % vol
Στερεό Υπόλειμμα:29.18 g/L
Σάκχαρα:2.5 g/L αν. σακχάρων

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Τζαχρίστας, Οινολόγος, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

Γαλλικό οξύ:30.7 mg/L
p-Κουμαρικό οξύ: 5.45 mg/L
Καφεϊκό οξύ:5.38 mg/L
Πρωτοκατεχικό οξύ:1.64 mg/L
Συριγγικό Οξύ:0.98 mg/L
Βανιλλικό οξύ:0.81 mg/L
Γεντισικό οξύ:0.53 mg/L
Σαλικυλικό οξύ:0.42 mg/L
Φερουλικό οξύ:0.35 mg/L
4-υδροξυβενζοϊκό οξύ:0.33 mg/L   

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Κατεχίνη:18.1 mg/L
Επικατεχίνη: 13.9 mg/L
Τυροσόλη:12.4 mg/L
Μυρικετίνη:4.04 mg/L                         
Κερκετίνη:3.26 mg/L
Υδροξυτυροσόλη:1.05 mg/L
trans-Ρεσβερατρόλη:1.35 mg/L
Ταξιφολίνη:0.04 mg/L
Βανιλλίνη:0.03 mg/L
Ναρινγενίνη:0.031 mg/L
Ολικό περιεχόμενο σε φαινολικές ενώσεις:2292 mg GAE (ισοδύναμα Γαλλικού οξέος)/L

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αναλυτικά χαρακτηριστικά

Ελεύθερο Θειώδες SO2:35 mg/L
Ολικό Θειώδες SO2:70 mg/L
Ολική Οξύτητα:4.4 g/L τρυγικού οξέος
Πτητική Οξύτητα:0.47 g/L οξικού οξέος
pH:3.72
Πυκνότητα:0.993
Αιθανόλη:12.3 % vol
Στερεό Υπόλειμμα:29.2 g/L
Σάκχαρα:2.5 g/L αν. σακχάρων

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Τζαχρίστας, Οινολόγος, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Φέρει πορφυρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες

Έχει ιδιαίτερo ευχάριστο άρωμα που συνδυάζει χαρακτήρες ώριμων κόκκινων φρούτων και ξηρών καρπών

Στο στόμα έχει φρέσκια και γεμάτη γεύση, μαλακές τανίνες και αρωματική επίγευση που διαρκεί

Συστάσεις σερβιρίσματος

Συστάσεις σερβιρίσματος

Σερβίρεται στους 14-16 0 C (57-610F)

Συνοδεύει αρμονικά πιάτα Μεσογειακής Κουζίνας

Επισκεφθείτε το eshop του ΕΚΠΑ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το eshop του ΕΚΠΑ ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στα 210-3688189 & 210-3688185 ή ακόμη και να μας στείλετε το ερώτημά σας στην επόμενη φόρμα επικοινωνίας.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε email στο:

eadpp@uoa.gr

Ταχυδρομική διεύθυνση: Ακαδημίας 52, 10679, Αθήνα, Ελλάδα

Τηλ. επικοινωνίας: 210-3688189 & 210-3688185

ή συμπληρώνοντας την επόμενη φόρμα, στείλτε μας το ερώτημά σας:

Δεν πληρείτε τις ηλικιακές προϋποθέσεις για να εισέλθετε στο website

Πρέπει να είστε τουλάχιστον 18 ετών για να σας επιτραπεί η είσοδος

Οίνος Αλχημεία
Alchemy Wines

Βάση της κείμενης Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας,
η είσοδος στον ιστότοπο επιτρέπεται μόνο σε επισκέπτες που άνω των 18 ετών.

Επιβεβαιώστε ότι η ηλικία σας είναι μεγαλύτερη των 18 ετών

Δεν πληρείτε τις ηλικιακές προϋποθέσεις για να εισέλθετε στο website

Πρέπει να είστε τουλάχιστον 18 ετών για να σας επιτραπεί η είσοδος