ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ

Αλχημεία Ερυθρός

Λευκός οίνος ➜

Περί του Οίνου

Περί του Οίνου

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της κοινωνικής προσφοράς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω του Κέντρου Αριστείας  με θεματικό αντικείμενο «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων» δημιουργήθηκε ο οίνος Αλχημεία ερυθρός, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Χαρ. Προεστού.

Ο οίνος Αλχημεία ερυθρός έχει παραχθεί από σταφύλια της φημισμένης ποικιλίας Αγιωργίτικο από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Πελοποννήσου.

Η παραγωγή του έχει γίνει με σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές που σκοπό έχουν την ανάδειξη του χαρακτήρα της ποικιλίας και της περιοχής προέλευσής τους.

Η ξεχωριστή του ποιότητα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ποικιλία

100% Αγιωργίτικο

Εσοδεία

2019

Χώρα

Ελλάδα

Υψόμετρο

350 μέτρα

Μέση ηλικία πρέμνων

20 έτη

Περιοχή

Επιλεγμένοι αμπελώνες της Πελοποννήσου

Ένδειξη

Ερυθρός ξηρός οίνος ΠΓΕ Πελοπόννησος

Έδαφος

Επικλινές αργιλοπηλώδες καλά στραγγιζόμενο

Οινοποίηση

Ερυθρή οινοποίηση σε ανοξείδωτη δεξαμενή

Αναλυτικά Χαρακτηριστικά

Αναλυτικά χαρακτηριστικά

Ελεύθερο Θειώδες SO2:35 mg/L
Ολικό Θειώδες SO2: 99 mg/L
Ολική Οξύτητα:5.2 g/L τρυγικού οξέος
Πτητική Οξύτητα:0.46 g/L οξικού οξέος
pH:3.52
Πυκνότητα:0.992
Αιθανόλη:12.5 % vol
Στερεό Υπόλειμμα:25.6 g/L
Σάκχαρα:1.4 g/L αν. σακχάρων

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Τζαχρίστας, Οινολόγος, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

Γαλλικό οξύ:30.7 mg/L
p-Κουμαρικό οξύ: 5.45 mg/L
Καφεϊκό οξύ:5.38 mg/L
Πρωτοκατεχικό οξύ:1.64 mg/L
Συριγγικό Οξύ:0.98 mg/L
Βανιλλικό οξύ:0.81 mg/L
Γεντισικό οξύ:0.53 mg/L
Σαλικυλικό οξύ:0.42 mg/L
Φερουλικό οξύ:0.35 mg/L
4-υδροξυβενζοϊκό οξύ:0.33 mg/L   

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Κατεχίνη:18.1 mg/L
Επικατεχίνη: 13.9 mg/L
Τυροσόλη:12.4 mg/L
Μυρικετίνη:4.04 mg/L                         
Κερκετίνη:3.26 mg/L
Υδροξυτυροσόλη:1.05 mg/L
trans-Ρεσβερατρόλη:1.35 mg/L
Ταξιφολίνη:0.04 mg/L
Βανιλλίνη:0.03 mg/L
Ναρινγενίνη:0.031 mg/L
Ολικό περιεχόμενο σε φαινολικές ενώσεις:2292 mg GAE (ισοδύναμα Γαλλικού οξέος)/L

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Φέρει πορφυρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες

Έχει ιδιαίτερo ευχάριστο άρωμα που συνδυάζει χαρακτήρες ώριμων κόκκινων φρούτων και ξηρών καρπών

Στο στόμα έχει φρέσκια και γεμάτη γεύση, μαλακές τανίνες και αρωματική επίγευση που διαρκεί

Συστάσεις σερβιρίσματος

Συστάσεις σερβιρίσματος

Σερβίρεται στους 14-16 0 C (57-610F)

Συνοδεύει αρμονικά πιάτα Μεσογειακής Κουζίνας

Επισκεφθείτε το eshop του ΕΚΠΑ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το eshop του ΕΚΠΑ ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στα 210-3688189 & 210-3688185 ή ακόμη και να μας στείλετε το ερώτημά σας στην επόμενη φόρμα επικοινωνίας.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε email στο:

eadpp@uoa.gr

Ταχυδρομική διεύθυνση: Ακαδημίας 52, 10679, Αθήνα, Ελλάδα

Τηλ. επικοινωνίας: 210-3688189 & 210-3688185

ή συμπληρώνοντας την επόμενη φόρμα, στείλτε μας το ερώτημά σας: